Siara, czyli o tym dlaczego pierwsze mleko mamy jest ważne

Nie od dziś wiadomo, że mleko matki zawierające wysoką ilość składników odżywczych jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Właśnie dlatego zaleca się karmienie piersią przez co najmniej 6 pierwszych miesięcy życia bobasa. Wraz z kolejnymi etapami rozwoju malucha zmienia się także skład, kolor i ilość pokarmu. Mleko, które pojawia się tuż po porodzie, to nic innego jak siara.

Siara, czyli…

Najwcześniej pojawiające się mleko matki, które zaczynasz produkować będąc już w około 16 tygodniu ciąży. I pomimo że utrzymuje się ona kilka dni po porodzie, to odgrywa niezwykle cenną rolę, zwłaszcza w budowaniu systemu immunologicznego dziecka. Ilość siary, którą wytwarza większość młodych mam jest naprawdę niewielka, ale bez wątpienia wystarczająca, aby zapewnić maluchowi wszystko to, czego potrzebuje w pierwszych dniach swojego życia. W przeciwieństwie do dojrzałego mleka, które jest rzadkie i wodniste, siara to gęsta i lepka maź w kolorze żółtym bądź lekko kremowym. Twoje ciało będzie ją produkować przez kilka pierwszych dni po urodzeniu dziecka zamieniając się później w zwyczajne mleko. Jedną z najbardziej zauważalnych oznak transformacji pokarmu w mleko dojrzałe będą twoje piersi, które znacznie się powiększą i ujędrnią.

Ile siary potrzebuje twój bobas?

Na to jak szybko i jak dużą ilość pierwszego pokarmu wytworzysz ma wpływ wiele czynników. Mleko zazwyczaj pojawia się szybciej u kobiet, które już wcześniej rodziły, a co za tym idzie – jest go także zdecydowanie więcej. Pamiętajmy jednak, że każda z nas jest inna – faktory takie jak dieta czy stan zdrowia będą również odgrywać ogromną rolę. Dzienne zapotrzebowanie noworodka to około od 50 do 100 ml siary, czyli bardzo niewiele. Jest ono zależne także od ilości karmień w ciągu dnia. 

Twoje dziecko potrzebuje siary, ponieważ… 

Nie bez powodu siara nazywana jest często płynnym złotem – jej właściwości są naprawdę na wagę złota, zwłaszcza ze względu na zdrowie bobasa. Jedną z największych zalet pierwszego mleka jest wspomniane wcześniej wzmacnianie układu immunologicznego dziecka. Siara zawiera między innymi krwinki białe oraz przeciwciała, które wspierają odporność malucha. Przykładowo – występująca w niej immunoglobulina A jest przeciwciałem, które chroni malucha przed infekcjami gardła, płuc czy też jelit. Właśnie dlatego bardzo często mówi się, że jest to naturalna i pierwsza szczepionka dla dziecka. Siara jest również wysoce bogata w witaminy oraz minerały (z wyższym stężeniem witamin A, E i K w porównaniu do mleka). Noworodki zazwyczaj rodzą się z niskimi zapasami istotnej dla wzroku malucha witaminy A, więc siara w pełni uzupełnia jej deficyt (również przez nią nabiera żółtej barwy). Cynku, który wspomaga rozwój mózgu jest w siarze aż 10-krotnie więcej niż w przypadku dojrzałego mleka. Stymulując pierwsze ruchy jelit ułatwia także wydalanie smółki zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia żółtaczki fizjologicznej u malucha.

Siara odgrywa szczególnie ważną rolę dla wcześniaków. Pomaga przede wszystkim
w przygotowaniu niedojrzałego jeszcze przewodu pokarmowego dziecka do przyjmowania stałego mleka. Przez swój „lżejszy” skład organizm noworodka toleruje ją znacznie lepiej.

Siara a mleko matki – jakie są różnice?

Nie tylko kolor oraz formuła wprowadzają różnice między siarą a mlekiem mamy. Siara jest zdecydowanie bardziej bogatsza zarówno w tłuszcz jak i białko w przeciwieństwie do mleka. Stanowi ona pierwszą obronę dla układu odpornościowego noworodka.

Kiedy mogę rozpocząć odciąganie siary?

Odciąganie siary możesz zacząć będąc jeszcze w ciąży – najlepiej około 36/37 tygodnia. Pamiętaj, aby ustalić to ze swoim lekarzem. W sytuacjach takich jak podwyższone ryzyko przedwczesnego porodu odciąganie mleka nie jest zalecane. Dlatego tak istotne jest, aby uzyskać zgodę specjalisty. Wcześniejsze zebranie siary jest niezwykle przydatne zwłaszcza, gdy:

  • masz cukrzycę – wiele dzieci, których mamy chorują na cukrzycę rodzi się z niskim poziomem cukru we krwi. Najlepszym sposobem na jego podniesienie będzie podanie wcześniej odciągniętej siary;
  • wiesz, że będziesz rodzić cesarskim cięciem – oczywiście, wiąże się to z dłuższym rozstaniem z bobasem;
  • spodziewasz się więcej niż jednego dziecka – w przypadku ciąż mnogich zaoszczędzi ci to przede wszystkim wiele (tak cennego) czasu i ułatwi karmienie;
  • twój maluch może urodzić się przedwcześnie;

Do pozyskanie siary nie zaleca się stosowania laktatorów. Jej ilość jest naprawdę mała (a za to jak wartościowa) przez co w łatwy sposób może przykleić się do części pompy bądź ścianek butelek. Zebranie jej wtedy stanie się o wiele trudniejsze. Najlepszym sposobem będzie odciąganie pokarmu za pomocą dłoni – średnio około 2/3 razy dziennie. Nie martw się jeśli ilość siary będzie niewielka. Na początku twoje dziecko naprawdę nie będzie potrzebowało dużo pokarmu, ważne jest jednak aby jadło regularnie. 

Właśnie rozpoczynasz najpiękniejszą przygodę swojego życia. Początki karmienia piersią są jednak dla większości mam trudne i wymagające pomocy. Staraj się szukać sukcesu w każdym kolejnym osiągnięciu – zarówno twoim jak i malucha. Daj sobie czas i pamiętaj – cały czas się uczysz.

0 komentarzy

Wyślij komentarz